Videoiden osto-opas yrityksille
Pelkkää videokuvaa on helppo ostaa, mutta valmiin, mietityn ja kohderyhmälle sopivan markkinointivideon ostaminen on taitolaji.
Monessa yrityksessä suunnitellaan videoiden tekoa, koska ”kaikkihan nyt tekevät videoita”. Ennen kuin kipaisee sisältöfirman tai videokuvaajan puheille, kannattaa kuitenkin miettiä muutama asia, jotta saa, mitä tilaa. Mieti siis nämä viisi asiaa ennen kuin tilaat yritykselle videomarkkinointia.
1. Tarvitsetteko videon vai ihan jotain muuta?
Ensin kannattaa miettiä, miksi haluatte juuri videon. Miksi juuri videomuoto tukee parhaiten liiketoiminnan tavoitteitanne? Onko video parempi väline tavoitteeseen kuin vaikkapa juttu verkkosivuilla? Onko aihe sellainen, että juuri video antaa sille parhaat edellytykset tulla huomatuksi. Hakeeko kohderyhmä nimenomaan videokanavilta tietoa aiheesta?
Jos päädytte videoon, kannattaa miettiä myös, minkä tyyppinen video on paras kohderyhmäänne ajatellen? Toimiiko animaatio ehkä paremmin kuin puhuvat päät?
2. Mikä on tärkein pääviestinne?
Mikä on pääviesti, jonka haluatte videolla kertoa? Keskittykää siihen!
Jos kyseessä on vaikka jäätelöfirman yritysesittely, haluatteko asiakkaanne muistavan jäätelövalikoiman laajuuden vai sen, miten paljon asiakkaat jäätelöstä tykkäävät. Jos taas teette rekrytointivideota, haluatteko, että päällimmäiseksi jää mieleen yrityksen missiot ja strategiat vai ajatus, että tuolla haluaisin olla töissä. Kannattaa keskittyä tärkeimmän viestin välittämiseen ja tuoda se esiin jo alussa.
3. Kenen huomiota tavoittelette?
Kohderyhmä ja kanavat kannattaa täsmentää ja kertoa jo tilausvaiheessa. Videon toivottu kohderyhmä vaikuttaa valittuun tyyliin ja siihen, missä video kannattaa esittää tai jakaa.
Videon pituuteen ja muotoon vaikuttaa puolestaan se, missä sitä jaetaan. Jos tehdään some-videota Facebookiin tai Instagramiin, minuuttikin on videolle pitkä aika. Jos tehdään vaikkapa nettisivuilla esitettävä video, mittaa voi olla enemmänkin.
4. Kuinka suuri on budjettinne?
Jos videobudjetti on 3 000 euroa, sillä ei saa 30 000 euron videota. Kallista suunnitteluaikaa menee hukkaan, jos ideoidaan iso tuotanto, jonka toteuttamiseen ei alun alkaenkaan ollut rahaa. Budjetti kannattaa kertoa heti kättelyssä. Videoissa on monta työvaihetta, jotka vaikuttavat hintaan. Se on hyvä tiedostaa.
Tunti kaunista videokuvaa ei vielä maksa maltaita, mutta jos haluaa valmiin videon eikä pelkkää videokuvaa, kannattaa varautua useisiin työvaiheisiin. Video syntyy suunnittelun, käsikirjoituksen, kuvauksen, mahdollisten haastatteluiden, editoinnin, musiikin ja graafiikoiden kokonaisuudesta. Jokaiselle työvaiheelle on tekijänsä ja työtuntinsa.
Pienikään budjetti ei ole tekemisen este. Videoita voi tehdä edullisista tekstivideoista isoihin elokuvaproduktioihin. Kuvatoimistojen valmiskuvaa ja tekstejä yhdistelemällä saa edullisen puolen minuutin videon muutamassa työpäivässä, mutta näyttävä tarinavideo vaatii pitkän työrupeaman työryhmineen.
5. Jättäkää tilaa luovuudelle.
Jos videon tilaajalla on tyylillisiä toiveita, niitä voi esittää vaikka esikuvia näyttämällä ja kertomalla, mitkä asiat videossa toivottaisiin olevan. Liian tarkat tyyliohjeet harvoin kuitenkaan tuottavat toivottua tulosta. Luovuudelle kannattaa antaa tilaa. Usein ulkopuolinen näkökulma voi olla yllättävän tuore. Kannattaa myös muistaa, että tärkeintä on, että katsojat tykkäävät. Videota ei tehdä yritykselle vaan sen asiakkaille.
Jos videon tekeminen houkuttelee, ota yhteyttä ja autamme yritystäsi tekemään juuri teille sopivan videon.
Vinkit antoivat Kubon graafinen suunnittelija, tv- ja videotuottaja Rikard Lassenius ja sisältöstrategi Hanna Kangasniemi, jotka uskovat elävän kuvan tunteita herättävään voimaan.
p.s. Artikkeli on julkaistu alun perin 21.2.2017 ja päivitetty 25.11.2020.
Hanna
Kangasniemi
Lisää aiheesta Visuaalinen ilme Sisältömarkkinointi
Tilaa uutiskirjeemme
Aina toisinaan suutarin lapsetkin saavat kengät. Silloin kannattaa olla kuulolla.