Video on tullut jäädäkseen. Siinä missä viisi vuotta sitten pohdittiin, tehdäänkö videota vai ei, nyt valinnat tehdään, liven, animaation, liikkuvan valokuvan ja tubetuksen välillä. Kubon trendikatsaus videoihin laittaa vaihtoehdot riviin ja sopii myös videonoviiseille.
Tunnepitoinen fiilisvideo on toistaiseksi ollut monelle suuryritykselle helpoiten omaksuttava muoto, sillä se muistuttaa eniten perinteistä televisiomainontaa. Iso budjetti, huipputekijät ja vahva tarina luovat koskettavuutta ja synnyttävät parhaimmillaan elokuvamaisen tunnelman. Isosti tuotettu video toimii eritoten tv:ssä ja Vimeossa, ja se voidaan pilkkoa myös lyhyempiin pätkiin Youtubea ja Instagramia varten.
Plussat: Näyttävyys, elokuvamaisuus, mahdollisuus vedota tunteisiin
Miinukset: Etenkin verkossa vaatii katsojaltaan vahvaa kiinnostusta brändiin tai jotain wow-elementtiä, joka pitää katsojan kiinni videossa 15 sekuntin jälkeenkin.
Esimerkit: Chevrolet luottaa tunteissa koiraan, Coca Cola nuoruuden unelmiin, HOK Elanto ajaa monikulttuurisuuden asiaa.
Hyötyvideot ovat tehneet Youtubesta jokaisen taviksen ohjekirjan elämään. Tuotteita ja palveluita myyvien yritysten näkökulmasta hyötyvideot ovat helpoin tapa lähestyä palvelujournalismia ja omaa mediaa. Kaikki lähtee kysymyksestä: mitä sellaista hyötyä voin asiakkailleni tarjota, jota he eivät saa mistään muualta?
Plussat: Edullinen ja ketterästi tuotettava konsepti, joka on helppo monistaa.
Miinukset: Kova kilpailu hakukonepaikoista. Konsepti edellyttää hyvin käyttäjälähtöistä käsikirjoitusta. Jos joku muu opastaa paremmin, paikka on menetetty.
Esimerkit: Mashablen teknologiaa selittävät videot pureutuvat aiheisiin, joita suurin osa meistä käyttää mutta joiden logiikkaa läheskään kaikki eivät tunne. Lidlin reseptivideot tekevät yksinkertaisesta ruoanlaitosta vielä yksinkertaisempaa.
Tubettajat ovat nousseet Suomessa framille etenkin Tubeconin myötä. Omaa elämää tarkasti dokumentoivat videot, jotka tuntuvat aikuisista käsittämättömän tylsiltä, ovat tie monen teini-ikäisen sydämeen. Tubettajat tuovat mukanaan lupauksen aitoudesta ja heidän kauttaan voidaan kasvattaa brändin tai tietyn tuotteen katu-uskottavuutta, edellyttäen, että tubettaja itse kokee brändin omaan tyyliinsä sopivaksi.
Plussat: Hyvä tapa tavoittaa nuoria yleisöjä ja tutkia, mitkä näkökulmat omassa tuotteessa tai tekemisessä kiinnostavat heitä.
Miinukset: Sopivien tyyppien löytäminen vaatii aikaa ja/tai apuvoimia. Hommaan lähdettäessä pitää luopua kontrolloinnin ajatuksesta täysin ja antaa tekijöille vapaat kädet (tämä on miinus vain niille, jotka kokevat kontrolloinnin tarpeelliseksi ylipäätään).
Esimerkit: Ruotsalainen Bravo Juice palkkasi tubettajat juomaan mehua osana tavallista elämäänsä ja löysi yllättäviä uusia käyttäjäryhmiä mm. energiajuomia suurkuluttaneista pelifaneista. F-Secure rekrytoi tubettajan Freedome-tuotteensa puitteissa matkustamaan maailmaa.
Livelähetyksestä on tullut kovaa vauhtia tämän talven hypetetyin videomuoto. Livelähetyksessä ei sinänsä ole mitään muuta uutta kuin se, että se on nyt mobiilissa. Periscope toimii tässä ja nyt ja vaativat siksi toimiakseen aktiivisen presenssin. Periscopesta voi helposti seurata reaaliajassa niin suomalaisten mediapersoonien työmatkapyöräilyä kuin losangeleslaislaisen pilvenpolttajan avautumista. Videon rinnalla toimiva chat tekee sovelluksista Youtubea interaktiivisemman. Parhaimmillaan livestream on livetapahtumien seurannassa, on the spot-haastatteluissa, kysymys-vastaus sessioissa ja pikaesittelyissä.
Plussat: Nopea, aito sisältö, ei editointia, mahdollistaa tehokkaan sisällöntuotannon.
Miinukset: Vaatii henkilön, joka tuottaa sisältöä reaaliajassa, ei pysty tuottamaan bulkkina ja jakelemaan myöhemmin.
Esimerkit: Maailmalla yritykset ovat valjastaneet livestreamin tuotelanseerauksiin ja extreme-elämyksiin, esim. amerikkalainen Wendy’s esitteli sitä kautta uutuusvirvokkeensa ja General Electric lennätti Perisocpe-seuraajiaan dronen kyydissä viiden päivän ajan. Liity palveluihin seurataksesi.
Sarjamainen video toistaa yhtä kaavaa aiheita vaihdelle. Parhaimmillaan yritysten tuottamat sarjat lähentelevat tv-tuotantoa ja asettuvat kilpailijoiksi Netflixin ja HBO:n kaltaisille “perinteisille” tuotantoyhtiöille. Sarjamaisissa videoissa on usein päähenkilö tai juontaja, joka seikkailee saunassa tai yökerhossa tai selvittää katsojalleen totuuden jostakin. Toteutus ei välttämättä ole massiivista vaan hyvä konsepti kantaa jaksosta toiseen.
Plussat: Parhaimmillaan koukuttava ja pitkäkestoinen tuote, joka kasvattaa katsojamäärää joka jaksolla. Voi tehdä isolla tai pienellä budjetilla jos tarina kantaa.
Miinukset: Epäonnistuessaan voi olla tyhjä sijoitus. Vaatii huolellisen konseptoinnin ja vahvan tuotantotiimin sekä lupauksen jatkuvuudesta.
Esimerkit: Teknologiamedia Tech Chrunchin start-up-visiitit ovat tämän päivän MTV Cribs. K-Raudan Jarmon ympärille muodostunut mainoskampanja Ruotsissa muodostaa jo oman sarjansa.
GIF, moving image, cinematography tai miten sen ilmaiseekaan, on videomaista kuvaa, jota bongaa tällä hetkellä jokaisen trenditietoisen yrityksen etusivulta. GIF-muoto on ollut kehissä jo pitkään erityisesti huumorimedioissa. GIF haastaa miettimään, mitä kaikkea hyvistä still-kuvista voi saada irti. Suomessa giffien käyttö on jäänyt yritysmaailmassa valitettavan vähäiseksi. Fiilis-giffit ovat tuoneet siihen uuden tuulahduksen. Hassujen julkkisgiffien sijaan nyt suositaan laadukasta valokuvaa, jossa vain jokin pieni elementti liikkuu katselun aikana. Elegantista liikahduksesta on tullut uusi wow-elementti, joka toimii katseenvangitsijana jopa yhtä hyvin kuin räjäyttävä video.
Slow video on vastapainoa 5-15 sekunnin kulttuurille. Slow videossa kuvaus on hidasta ja tunnelma rauhoittava. Norjalaisen junan matkaa reaaliajassa kuvannut video nousi Youtubessa slow videon pieneksi hittituotteeksi ja tänä syksynä Hidasta Elämää-hyvinvointimedia lanseerasi Suomen ensimmäisen slow TV-sarjan Lapin Lumo yhteistyössä Lapland Hotelsin, Lähitapiolan, Cocovin ja Vaeltajankauppa.fi:n kanssa.
Dokumentaarinen ja uutismainen video vie sisällön vahvasti journalismin puolelle. Tarinoita kerrotaan todellisesta maailmasta ja samalla voidaan käsitellä myös yhteiskunnallisia ja vaikeitakin aiheita kuten kauneusmedia Refinery29:n pätkä naisena olemisesta Teheranissa.
360-video tekee tuloaan. Viime vuoden maaliskuussa Youtube mahdollisti 360-videot sovelluksissaan ja sen jälkeen ruudun ulkopuolelle levittyvää 360-asteista videokuvaa on saanut ihailla niin Red Bullin F1 autokyydissä, GoPron videolla veneen ja riippuliitäjän matkassa kuin GinaTricot:n tuottaman Say Lou Lou:n musiikkivideolla. 360-video vetää katsojan sisäänsä ja mahdollistaa oman näkymän täydellisen kontrolloinnin virtuaalitodellisuuden tavoin.
Timelapse-videot eli ajankulua nopeutettuna kuvaavat videot mahdollistavat suuren kuvamäärän paketoimisen tiiviiseen muotoon. Suomalainen valokuvaaja Riku Karjalainen nousi otsikoihin meillä ja maailmalla kuvankauniilla timelapse-videoillaan suomalaisista maisemista. Timelapse taipuu kuitenkin myös muuhun kuin maisemakuvaan, esimerkiksi greipin elinkaaren seuraamiseen. Miksei myös tuotteiden käyttöönottoihin, pikakelaukseen remonttiurakan läpi, tuotteen valmistukseen kuuluvien työvaiheiden visualisointiin – nopeus on joskus enemmän.
Henkilöstövideot. Mitä isompi organisaatio, sitä huonommin tieto usein kulkee. Videot voivat tuoda yritysjohtoa ja työntekijöitä lähemmäs toisiaan ja sitouttaa eri siiloissa työskenteleviä henkilöitä toisiinsa. Videolla voidaan käydä läpi niin yrityksen vuosikertomus, strategian jalkautus kuin organisaatiomuutos. Hyviä esimerkkejä kaivataan!