
Tekoäly on ennen kaikkea viestintää ja johtamista
Unohda hetkeksi generatiivinen tekoäly ja sen käyttökoulutukset. Suurin este tekoälyn hyödyntämiselle ei ole teknologia tai osaamisen puute – suurin este on se, kuinka ihmisiä johdetaan ja miten tekoälystä puhutaan.
Miksi tekoälyn käyttöönotto epäonnistuu?
Kun tekoälyn hyödyntäminen nähdään ensisijaisesti IT-projektina tai työntekijöiden koulutusprojektina, voi varmuudella sanoa, että tekoälyn käyttöönotto epäonnistuu. Tekoäly on käytännössä täysin uudenlainen työntekijä, jonka rekrytointi osaksi tiimiä vaatii muutoksia niin johtamiseen, työprosesseihin kuin viestintään. Harva organisaatio tuntuu ymmärtävän tätä kunnolla.
Onko tekoäly mystinen uhka vai tehokas työkaveri?
Organisaatioissa puhutaan tekoälystä usein niin kuin se olisi mystinen voima tai uhka. Korvaako tekoäly meidät? Uskaltaako tekoälyä käyttää? Näitä pelkoja olen kuullut turhan paljon. Niitä syntyy, kun viestintä tekoälyn käytöstä ja hyödyntämisen tavoista on epämääräistä eikä yrityksen johto kerro selkeästi, miksi ja miten tekoälyä hyödynnetään.
Hyvä viestintä tekoälystä on ennen kaikkea ihmislähtöistä. Lopeta puhuminen tekoälyn ominaisuuksista ja kouluttaminen sen käytön osaamisesta. Ala sen sijaan kertoa ihmisille, miten heidän työnsä voi muuttua paremmaksi ja helpommaksi, miten tekoäly tekee rutiinityön ja ihminen luovan ajattelun.
Tekoälyn hyödyntäminen on työprosessien muutoksen johtamista
Moni tekoälyprojekti epäonnistuu, koska keskitytään liikaa teknologiaan eikä riittävästi siihen, miten työprosessit muuttuvat ja miten muutosta johdetaan.
Tekoälyn käyttöönotto kannattaa aloittaa työprosessien kriittisestä tarkastelusta: mitä työtehtäviä tehdään ja kuka niitä tekee. Ensimmäinen askel on mallintaa työprosessit mahdollisimman selkeästi ja konkreettisesti ja miettiä, mitkä työprosessin tehtävät sopivat tekoälylle. Entä mitkä työtehtävät ihmisen kannattaa tehdä itse, koska niissä tarvitaan esimerkiksi luovuutta, empatiaa tai kriittistä päätöksentekoa?
Tekoälyn käyttöönotto onkin ennen kaikkea muutosjohtamista. On tärkeää viestiä selkeästi työntekijöille, miksi työprosessit muuttuvat ja mitä hyötyä muutoksesta on heille itselleen. Työntekijöille täytyy antaa mahdollisuus osallistua työprosessien mallintamiseen ja kehittämiseen, sillä he tuntevat työnsä parhaiten.
Johdon roolina on näyttää selkeästi muutoksen suunta ja tarkoitus, luoda turvallinen kokeilukulttuuri ja varmistaa, että ihmiset ymmärtävät tekoälyn olevan apuväline, ei uhka.
Tietosuoja ei ole este – lopeta turha pelottelu!
Tietosuoja on tärkeä asia, mutta siitä on tullut monelle organisaatiolle helppo tekosyy hidastaa tai jopa estää tekoälyn hyödyntämistä ja olla luottamatta tietotyötä tekevien työntekijöiden osaamiseen. Todellisuudessa tietosuoja ei ole este, vaan kohtuullisen helposti hallittava osa prosessia. Ne organisaatiot, jotka lähestyvät tietosuojaa tekoälyn käytössä rohkeasti ja ratkaisukeskeisesti, saavat rakennettua kilpailuetua.
Älä siis piiloudu GDPR:n taakse, vaan etsi ratkaisut, jotka pitävät tietosuojan kunnossa ja samalla mahdollistavat tekoälyn monipuolisen käytön. Tekoälyä ei tarvitse pelätä, mutta sen käyttämättä jättämistä kannattaa.
Tekoälyavusteinen työntekijä on lyömätön yhdistelmä
Tulevaisuuden voittajat eivät ole niitä, jotka valitsevat joko ihmisen tai tekoälyn. Voittajat ovat niitä, jotka rakentavat näistä kahdesta kokonaan uudenlaisen työntekijän, kutsuttakoon häntä vaikka tekoälyavusteiseksi työntekijäksi, tai cobotiksi, kuten eräs kaverini sanoi.
Tekoälyavusteinen työntekijä osaa yhdistää tekoälyn analyyttisen ja rutiineja tekevän voiman ihmisen ainutlaatuiseen luovuuteen, empatiaan ja kriittiseen ajatteluun. Joukko tekoälyavusteisia työntekijöitä muodostaa jo aika tehokkaan tiimin. Tällaisten tiimien rakentaminen vaatii kuitenkin kokeiluja, onnistumisia ja myös epäonnistumisia.
Yrityskulttuuri ratkaisee kaiken – uskallatko epäonnistua?
Tekoälyn käyttöönottaminen on kuin peili, joka näyttää organisaation todelliset kasvot. Jos organisaatiossa pelätään epäonnistumista, kukaan ei uskalla kokeilla mitään uutta, kaikkein vähiten tekoälyä. Mutta kun yrityskulttuuri rohkaisee ennakkoluulottomasti kokeilemaan, erehtymään ja oppimaan, tekoälystä on mahdollista rakentaa tehokas ja tuottava työkaveri erilaisille tiimeille, erityisesti viestinnän ja markkinoinnin kaltaisessa tietotyössä.
Johtajan, viestijän ja markkinoijan tekoälymanifesti:
- Johda rohkeasti ja avoimesti – tekoäly tarvitsee suunnan ja tavoitteet.
- Viesti selkeästi ja ihmislähtöisesti: tekoäly on ihmisen johtama työkaveri.
- Älä anna pelon estää tekoälyn käyttöä. Viesti ja johda pelkoja vähentävällä tavalla.
- Mallinna työprosessit yhdessä työntekijöiden kanssa, koska he tuntevat työnsä parhaiten.
- Kokeile erilaisia tekoälyratkaisuja työvaiheiden automatisoimiseksi – opi missä tekoäly toimii ja missä ei.
- Luo yrityskulttuuri, joka sallii kokeilut ja epäonnistumiset, sillä ilman niitä ei synny todellista muutosta.
Tekoäly ei ole uhka eikä pelastus, vaan peili, johon meidän kaikkien kannattaa katsoa. Ole rohkea ja katso, mitä näet?
Tilaa uutiskirjeemme
Aina toisinaan suutarin lapsetkin saavat kengät. Silloin kannattaa olla kuulolla.