Mitä ajattelemme

Tekoäly b2b-markkinoinnissa – Näin vältät riskit ja saavutat hyödyt

Kirjoittanut Matti Lintulahti | 16.4.2025

Rekrytoi tekoäly fiksulla tavalla asiantuntijatiimisi jäseneksi. Vinkit generatiivisen tekoälyn vastuulliseen käyttöön b2b-markkinoinnissa ja -viestinnässä.

Olen aikaisemmin kirjoittanut generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksien ja hyötyjen lupauksesta. Olen myös sukeltanut sen kääntöpuoleen: karikoihin, jotka väijyvät ilman huolellista harkintaa ja toimivaa strategiaa. 

Nyt on aika kääntää katse karttaan ja kompasseihin: miten voimme navigoida uudessa maastossa niin, että saavutamme parhaat mahdolliset päämäärät, kuten tehostuneen viestinnän, syvemmät asiakassuhteet ja vahvemman kilpailuedun, samalla kun varmistamme, että matka on mahdollisimman riskitön?

Itse ottaisin tekoälyn viestinnän ja markkinoinnin tiimissä käyttöön seuraavanlaisesti:

Strategia ensin, tekoäly sitten

Tekoälyyn kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa uuteen viestinnän ja markkinoinnin teknologiaan tai uuden asiantuntijan rekrytointiin. Miksi ja mihin tarvitsemme sitä? Ensin kannattaa vastata strategisiin kysymyksiin ja luoda tekoälystrategia tai vähintään perusteltu suunnitelma.

  • Mitä viestinnän ja markkinoinnin tavoitetta haluamme edistää tekoälyn avulla? Haluammeko generoida parempia liidejä, parantaa asiakastyytyväisyyttä, personoida kampanjoita, kasvattaa brändin tunnettuutta, lisätä sisäistä tehokkuutta vai mitä?
  • Tekoäly on työprosessien automatisoinnin väline. Missä viestinnän tai markkinoinnin työprosessien työvaiheissa tekoäly voisi tuottaa eniten arvoa juuri meille? Minkä työvaiheiden automatisointiin tekoäly sopii ja mihin taas asiantunteva ihminen on parempi?
  • Miten mittaamme onnistumista?

Vasta kun "miksi" on kirkas, kannattaa alkaa miettiä "miten" ja "millä työkaluilla". Tekoälyn tulee palvella strategiaa, ei päinvastoin.

Johda muutosta

Olen väittänyt, että tekoälyn hyödyntäminen on työprosessien muutoksen johtamista. Tekoälyn käyttöönotto on mielestäni ennen kaikkea muutosjohtamista. On tärkeää viestiä selkeästi työntekijöille, miksi työprosessit muuttuvat ja mitä hyötyä muutoksesta on heille itselleen. Työntekijöille täytyy antaa mahdollisuus osallistua työprosessien mallintamiseen ja kehittämiseen, sillä he tuntevat työnsä parhaiten.

Johdon roolina on näyttää selkeästi muutoksen suunta ja tarkoitus, luoda turvallinen kokeilukulttuuri ja varmistaa, että ihmiset ymmärtävät tekoälyn olevan apuväline, ei uhka. Johda rohkeasti ja avoimesti. Tekoälyn käyttö tarvitsee suunnan ja tavoitteet.

Ihminen ohjaa, tekoäly on renki

Tärkein yksittäinen periaate on mielestäni tämä: generatiivinen tekoäly on ennen kaikkea kokeneen asiantuntijan tukiäly, joka avustaa, ei korvaa ihmistä. Inhimillinen älykkyys, arvostelukyky, luovuus ja kriittinen ajattelukyky ovat edelleen korvaamattomia.

Älä koskaan luota sokeasti tekoälyn tuotoksiin. Käytä sitä luonnosteluun, ideointiin tai datan jäsentelyyn, mutta anna aina ihmisälyn tehdä lopullinen arviointi, korjaukset, viimeistely ja hyväksyntä.

  • Ihminen määrittelee tavoitteet, kohderyhmät, brändin äänen ja viestinnän päälinjat. Tekoäly toteuttaa näitä ohjeita.
  • Erityisesti b2b-liiketoiminnassa empatia, tilannetaju ja persoonallinen ote ovat tärkeitä. Varmista, että tekoälyn käyttö ei etäännytä tai tee viestinnästä kylmää ja konemaista. Tekoäly voi hoitaa rutiinit, jotta ihmisille jää aikaa arvokkaammille kohtaamisille.

Askel kerrallaan

Älä yritä mullistaa kaikkea kerralla. Koska kyse on työprosessien uudistamisesta, prosessiin kuuluvien työtehtävien automatisoinnista ja muutoksen johtamisesta, tekoälyn käyttöönotto kannattaa tehdä askel kerrallaan.

Pilotoinnissa voi esimerkiksi valita muutaman matalamman riskin käyttökohteen tai työtehtävien automatisoinnin ja kokeilla tekoälyä niissä tehtävissä. Pilotista kertyy kokemuksia. Mikä toimi, mikä ei? Mitä opittiin? Laajenna käyttöä asteittain onnistumisten ja oppien pohjalta.

Anna tiimeille lupa kokeilla uusia työkaluja ja tapoja määriteltyjen pelisääntöjen puitteissa. Uteliaisuus ja oppiminen ovat avainasemassa. Kun yrityskulttuuri rohkaisee ennakkoluulottomasti kokeilemaan, erehtymään ja oppimaan, tekoälystä on mahdollista rakentaa tehokas ja tuottava työkaveri erityisesti viestinnän ja markkinoinnin kaltaisessa tietotyössä.

Selvät pelisäännöt tekoälyn käytölle

Ilman selkeitä ohjeita tekoälyn käyttö voi ajautua hallitsemattomaksi ja riskialttiiksi. Luokaa organisaatiollenne sisäiset pelisäännöt, jotka kattavat ainakin seuraavat:

  • Hyväksytyt työkalut: Mitä tekoälyn sovelluksia saa käyttää ja mihin tarkoituksiin? Millä tavalla uusia tekoälyn sisältäviä työkaluja saa kokeilla?
  • Tietosuoja: Mitkä ovat turvallisia yrityksen sisäisiä työkaluja, mitkä taas työkaluja, joihin ei saa syöttää luottamuksellista tietoa, kuten asiakasdataa? Miten varmistetaan GDPR:n ja muiden säädösten noudattaminen?
  • Faktantarkistus ja vastuullisuus: Kuka vastaa tekoälyn tuottaman sisällön oikeellisuudesta ja laadusta? Miten faktantarkistusprosessi toimii?
  • Eettiset periaatteet: Miten vältetään tekoälyn tekemät virheet ja yksipuolisuus, jonka tekoälyn epätäydellinen opetusaineisto mahdollistaa?
  • Läpinäkyvyys: Milloin ja miten kerrotaan avoimesti tekoälyn käytöstä asiakkaille ja sidosryhmille?

Nämä säännöt eivät ole vain rajoituksia, vaan ne luovat turvallisen ja ennustettavan ympäristön innovoida ja kokeilla.

Panosta tekoälyn osaamiseen ja lukutaitoon

Työkalut ovat vain niin hyviä kuin niiden käyttäjät. Varmista, että tiimillänne on tarvittavat taidot ja ymmärrys tekoälyn hyödyntämiseen. Kannattaa esimerkiksi järjestää säännöllisesti valmennuksia, koulutuksia ja yhdessä oppimista valittujen työkalujen käytöstä, "promptauksen" eli tehokkaiden komentojen antamisen taidoista sekä tekoälyn mahdollisuuksista ja rajoituksista.

Korostakaa jatkuvasti lähdekritiikin ja faktantarkistuksen merkitystä. Tämän merkitystä ei voi yliarvioida.

Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia, joten kannustakaa jatkuvaan oppimiseen ja muutosvalmiuteen.

Mittaa, opi ja muutu – tekoälyn käyttöönotto on pitkä matka

Tekoälyn käyttöönotto ei ole projekti. Se on jatkuva prosessi, jossa mitataan tekoälyn käytön vaikutuksia asetettuihin tavoitteisiin, parannetaan ja opitaan jatkuvasti mikä toimii ja mikä ei. 

Teknologia, markkinat ja parhaat käytännöt muuttuvat nyt hurjaa vauhtia. Siksi strategiaa ja toimintatapoja kannattaa arvioida säännöllisesti. Pikaiset fiksit usein on parempi muutoksen strategia kuin isot korjausliikkeet harvemmin.

Mieluummin laatua kuin määrää

Ehkä yksi tärkeimmistä asioista on pohtia, miten tekoälyn hyödyntäminen voi parantaa b2b-asiakaskokemusta, syventää asiakassuhteita ja tuottaa aidosti arvokasta sisältöä asiakkaille. Jos tekoälyyn suhtautuu tehostajana ja määrän lisääjänä, parannukset jäävät saavuttamatta. Tekoälyn avulla kannattaa tavoitella markkinointiviestinnässä mieluummin laatua kuin määrää.

Tekoäly tarjoaa b2b-viestinnälle ja -markkinoinnille historiallisen mahdollisuuden – mutta vain, jos lähestymme sitä strategisesti, vastuullisesti ja ihmiskeskeisesti. Nämä askeleet eivät ole vain riskienhallintaa. Ne ovat tiekartta tekoälyn avulla tehtävään todellisen arvon luomiseen, luottamuksen säilyttämiseen ja kestävän kilpailuedun rakentamiseen.

Lue lisää tekoälystä viestinnässä ja markkinoinnissa

Tekoäly on ennen kaikkea viestintää ja johtamista – Tekoälyn hyödyntäminen on työprosessien muutoksen johtamista

Mitkä ovat tekoälyn hyödyt b2b-yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa?

Mitkä ovat tekoälyn riskit b2b-yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa?