Tutkimukset osoittavat,että tehokkaimmat sisältömarkkinoijat ovat ne, joilla on dokumentoitu ja mitattava sisältöstrategia. Silti vain 30 prosenttia sisältömarkkinoijista* kertoo tehneensä sellaisen. Miksi? Koska kaikilla on kova kiire päästä tuottamaan niitä itse sisältöjä. Tässä tarina siitä, mihin tällä toimintamallilla usein päädytään.
Syyskuu. Yritys tekee päätöksen: tänä vuonna alamme tuottaa sisältöjä osana markkinointiviestintäämme. Varaamme siihen budjetista 10 prosenttia, ei sen enempää, koska meillä on kampanjat ja muut, mihin pitää satsata. Mennään sellaisella ketterällä kokeiluasenteella, että kokeillaan ja katsotaan mitä käy, ei suunnitella liikaa. Kirjoitetaan tekstit itse ja ulkoistetaan valokuvaaja, hyvät kuvat ovat kuitenkin tärkeitä. Ja yksi video. Sellainen pitää olla. Sellainen, mikä leviää ja saa tykkäyksiä. Emme ole tehneet tutkimusta asiakkaistamme mutta meistä tuntuu, että ihmiset saattaisivat olla kiinnostuneita osaamisestamme.
Tammikuu. Sisältöjä on tuotettu viisi kappaletta ja ne on julkaistu uudella sisältösivustollamme. Päädyimme lopuksi tekemään sellaisen, kun emme keksineet sisällöille paikkaa omalta saitiltamme. Sivuston tekoon meni puolet sisältöbudjetista mutta teimme sen aika kevyesti, niin jäi rahaa vielä sisältöihinkin. Ja nyt meillä on uusi sivusto, millä on oma nimi ja kuvatkin erottuvat siellä paremmin. Päädyttiin lopulta käyttämään ilmaisia kuvapankkikuvia. Vielä ei ole juurikaan kävijöitä mutta ei ole paljoa sisältöjäkään. Pitää tuottaa enemmän, niin sivu ei näytä niin köyhältä. Nyt sitä ei viitsi oikein edes jakaa omassa somessa.
Kesäkuu. Sisältöjä on nyt kymmenen kappaletta. Tosi hyviä juttuja meidän tuotteiden ominaisuuksista, että mihin kaikkeen ne pystyvät. Ollaan myös tehty ostaminen helpoksi. Jokaisessa jutussa on linkki tuotteeseen. Vielä ei ole kauppoja sitä kautta syntynyt mutta kun ihmiset löytävät sisällöt niin varmaan alkaa tulla. Facebookissa saatiin yhdelle jutulle 20 tykkäystä, kun kuvassa oli koiranpentu. Se oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Näitä pitäisi siis varmaan olla lisää. Meillä ei ole erikseen budjettia näiden sisältöjen markkinointiin, joten jaamme niitä peruspostauksina Facebookissa. Muutenkin rahat tähän ovat nyt loppu tältä vuodelta ja kaikkien meidän aika menee markkinoinnin kampanjoiden pyörittämiseen. Katsotaan sitten loppuvuodesta tarkemmin ja mietitään tulevia sisältöjä.
Elokuu. Sisältöhomma ei ihan lähtenyt vauhtiin. Kampanjat ovat tuoneet meille paljon enemmän liidejä ja ROI on paljon helpompi osoittaa. Toimari vaihtui ja uusi toimari on sitä mieltä, että koko sisältömarkkinointi on ihan huuhaata, kunnon mainontaa sen olla pitää. Meistä muista sisältöjä oli kyllä kiva tehdä mutta onhan se niin, että pelkät kivat jutut eivät tuo asiakkaita. Emme pystyneet osoittamaan hyötyjä sisällöistä joten toimari sanoi, että tulevana vuonna ei enää tehdä sisältöjä. Paitsi se yksi video, joka jäi viime vuonna tekemättä. Sellainen, mikä osoittaisi, että meillä on vetovoimainen yritys ja että olemme ajassa kiinni. Sitä voisi sitten jaella vaikka Snapchatissa niin saisimme nuoriakin yleisöjä kiinnostumaan.
Sinä päätät: Olisiko sisältöstrategiasta voinut sittenkin olla hyötyä? Niin työläältä kuin sana strategia ehkä kuulostaakin, suunnitelmallinen tekeminen, asiakasymmärrykseen perustuva sisällöntuotanto ja oikeat kanavavalinnat ovat jokaisen sisältömarkkinoijan elinehto. Hyvin suunniteltu työ maksaa itsensä takaisin. Lue, millaista on onnistunut sisältömarkkinointi.
*Lähde: IRO Research + Kubo 2016: Sisältömarkkinoinnin trendit -tutkimus