Kukapa ei haluaisi tehokasta ja asiantuntevaa tekoälyä, joka loihtii viestinnässä ja markkinoinnissa sisältöä ja kampanjoita sekä analysoi dataa silmänräpäyksessä? Lupaus ei ole riskiä vailla. Panoksena on b2b-liiketoiminnan tärkein pääoma: luottamus.
Mitä tapahtuu, kun annamme tekoälyn ja sen algoritmien ottaa yhä suuremman roolin brändimme äänenä, viestinnän tekijänä ja markkinointistrategiamme toteuttajana? Ilman kriittistä harkintaa ja selkeitä pelisääntöjä astumme helposti miinakenttään, joka minä hetkenä tahansa räjähtää silmillemme. Siksi riskeiltä ei kannata ummistaa silmiään.
Generatiivisen tekoälyn kyky tuottaa uskottavan kuuloista tekstiä on hämmästyttävä, mutta sen suhde totuuteen voi olla häilyvä. Nämä "hallusinaatiot" – virheelliset, vanhentuneet tai täysin keksityt tiedot – eivät ole vain kiusallisia yksittäisiä kauneusvirheitä, vaan niitä tapahtuu koko ajan. Onhan tekoäly pohjimmiltaan tilastollisia todennäköisyyksiä laskeva algoritmi.
Tekoäly ei ymmärrä syvällisesti liiketoimintakontekstia, asiakassuhteen historiaa, hienovaraisia viestinnällisiä nyansseja tai toimialan sisäpiirijargonia samalla tavalla kuin kokenut ihminen.
B2b-liiketoiminnassa huolettomasti käytetty tekoäly vaarantaa yrityksen vaivalla rakentaman luottamuksen. Yksikin räikeä virhe tekoälyn tuottamassa white paperissa tai teknisessä artikkelissa voi romuttaa vuosien työllä rakennetun maineen.
Jos tekoälyä käytetään huolettomasti sisäisessä viestinnässä tai päätöksenteon tukena, se voi johtaa strategisiin virheisiin, jotka perustuvat väärään tai puutteelliseen informaatioon. Tällaiset virheet voivat ajan saatossa kertautua, jos niitä ei havaita ajoissa.
Kuka kantaa vastuun, kun tekoäly erehtyy? Inhimillinen valvonta ja perusteellinen faktantarkistus eivät ole enää suositus, vaan ehdoton vaatimus. Tekoäly ei koskaan saisi tehdä mitään valmista, minkä oikeellisuutta kokenut asiantuntija ei ole tarkistanut.
Yrityksen brändin äänensävy, sen ainutlaatuinen persoona ja arvot ovat erottautumistekijöitä kilpailluilla markkinoilla. Tekoäly, joka on koulutettu valtavilla, geneerisillä data-aineistoilla, voi helposti latistaa tämän uniikin äänen.
Mitä enemmän tekoälyä hyödynnetään viestinnässä ja markkinoinnissa, sitä suurempi on riski, että viestit alkavat kuulostaa asiakkaiden korvissa samalta kuin kaikkien muidenkin tekoälyä hyödyntävien kilpailijoiden viestit: persoonattomilta, konemaisilta ja vailla aitoa tunnetta tai näkemystä olevilta.
Jos kaikki käyttävät tekoälyä samalla tavalla, miten enää erottua ja rakentaa merkityksellisiä suhteita asiakkaisiin? Aitous, omaperäisyys ja asiakkaiden fyysinen kohtaaminen tulevat korostumaan entisestään tekoälyn aikakaudella.
Tekoäly voi tietämättään tuottaa sisältöä, joka on liian lähellä sen koulutusdatassa ollutta materiaalia. Se avaa oven plagiointisyytöksille ja tekijänoikeuskiistoille. Tekoälymallit voivat toisintaa ja jopa vahvistaa datassa piileviä ennakkoluuloja, mikä voi johtaa yksipuoliseen, tehottomaan tai osan kohderyhmästä unohtavaan viestintään tai kohdentamiseen.
Näidenkin riskien vuoksi tekoälyn tuottamaa tekstiä ei koskaan kannata käyttää sellaisenaan vaan ainoastaan lähtöaineistona, jonka ihminen parantaa priimaksi ja erottuvaksi.
Huonosti ohjeistettuna ja koulutettuna työntekijät saattavat syöttää tekoälylle luottamuksellista yritystietoa tai asiakasdataa. Tämä riski on onneksi helposti hallittavissa asiantuntijaorganisaatiossa hyvin tehdyllä tekoälyn käyttöönotolla ja ohjeistuksella.
Kun tekoäly tarjoaa nopeita vastauksia ja valmiita luonnoksia, on houkutus suuri antaa sen hoitaa ajattelutyö puolestamme. Ei kannata. Riskinä on, että tiimien oma luova ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu ja jopa kirjoitustaito alkavat rapistua, kun luotetaan liikaa älykkään koneen apuun.
Jos tekoäly ohjaa liikaa sisältövalintoja tai analyysejä ilman syvällistä ihmisen ohjausta, strateginen fokus voi hämärtyä ja tärkeät nyanssit jäädä huomiotta. Kilpailukyky alkaakin rapistua eikä parantua.
Generatiivisen tekoälyn riskien tunnistaminen ei tarkoita tekoälyn hylkäämistä. Päinvastoin, riskien tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti tekoälyn vastuullista, kestävää ja tehokasta hyödyntämistä.
Menestys piilee kuitenkin tasapainossa: innostuksen ja kriittisyyden, nopeuden ja harkinnan, automaation ja inhimillisen älykkyyden välillä. Se vaatii selkeitä pelisääntöjä, jatkuvaa oppimista, ihmisten johtamista ja ennen kaikkea strategista muutosjohtajuutta. Tästä kirjoitan tarkemmin tässä artikkelissani:
Tekoäly b2b-markkinoinnissa – Näin vältät riskit ja saavutat hyödyt
Mitkä ovat tekoälyn hyödyt b2b-yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa?
Tekoäly on ennen kaikkea viestintää ja johtamista – Tekoälyn hyödyntäminen on työprosessien muutoksen johtamista