Mitä ajattelemme

Mitkä ovat tekoälyn hyödyt b2b-yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa?

Kirjoittanut Matti Lintulahti | 16.4.2025

Generatiivinen tekoäly ei ole taikasauva, joka moninkertaistaa viestinnän ja markkinoinnin tehokkuuden tai luo täysin valmiita sisältöjä verkkosivuille. Sen sijaan se on käytännöllinen työkaveri, jonka osaava käyttö vaatii strategiaa, uteliaisuutta ja ennen kaikkea ihmisen älykästä ohjausta.

Tekoäly tuo mukanaan merkittäviä hyötyjä ja mahdollisuuksia. Vastapainona tekoälyn käyttö tuo mukanaan myös riskejä ja ongelmia, joihin paneudun toisessa kirjoituksessani.

Tekoäly on kuin uusi työkaveri: vähän virhealtis juniori, mutta samalla väsymätön puurtaja. Sen rekrytoiminen b2b-liiketoiminnassa viestinnän ja markkinoinnin ahkeraksi duunariksi tuo mukanaan monenlaisia mahdollisuuksia ja hyötyjä.

Luovuuden ja ideoinnin väsymätön sparraaja

Tiedät varmasti tunteen, kun ideat tuntuvat olevan jumissa? Asiantuntijana sinun pitäisi kirjoittaa blogikirjoitus? Tai viestijänä sinun pitäisi ideoida kasa hakukoneoptimoituja artikkeleita? Aikaa ja kahvia saattaa kulua aikamoisesti jo pelkkään ideointiin.

Tekoäly työkaverina ei korvaa asiantuntijan ainutlaatuista innovointikykyä, mutta se voi toimia ehtymättömänä ideapankkina ja aivoriihen nopeuttajana. Esimerkiksi kun syötät tekoälylle haasteesi, se voi hyvin ohjattuna tuottaa sellaisia ideoita, sisältöteemoja, markkinoinnin kulmia tai kampanjaideoita, joita ei heti olisi itse tullut ajatelleeksi.

Tekoäly voi myös kirjoittaa, tietenkin hyvin ohjeistettuna, ensimmäiset luonnokset blogi-artikkeleista, tiedotteista, some-kampanjan sloganeista tai videon käsikirjoituksesta. Kun ensimmäinen versio syntyy hetkessä, asiantuntija pystyy käyttämään osaamistaan hiomiseen, syventämiseen ja parantamiseen.

Vaaran paikka: Jos kuvittelet että tekoäly tekee puolestasi valmiita sisältöjä, pieleen menee. Saat korkeintaan keskinkertaista mättöä, joka ei kiinnosta ketään muuta kuin toista tekoälyä eikä nosta ajatusjohtajuutesi tasoa pätkän vertaa.

Viestien personointi luo syvempää asiakasyhteyttä 

B2b-liiketoiminnassa luottamus ja olennaisen hyödyn tarjoaminen ovat ajatusjohtajan valuuttaa. Massaviestit hukkuvat kohinaan. Tekoälyn avulla pienempikin yritys voi viestiä personoidusti tavalla, joka on ollut ennen saavutettavissa vain isoilla resursseilla.

Älykkäässä kohdentamisessa tekoälyn yhdistäminen yrityksen crm- ja markkinointidataan mahdollistaa tehokkaan ja automaattisen tavan luoda personoituja viestejä, jotka puhuttelevat tarkasti toimialan, yrityksen koon tai jopa päättäjän roolin mukaan.

Tekoäly on myös mainio väline parempaan asiakasymmärrykseen. Analysoimalla esimerkiksi asiakaspalautetta tai myyntikeskusteluja tekoäly voi auttaa tunnistamaan piileviä tarpeita ja kipupisteitä, joihin voitte vastata entistä osuvammin. Se kuuntelee ja tiivistää sen, mihin ihmiskorva ei aina ehdi, ja pystyy löytämään datamassasta asioita, joita ihminen ei hoksaa.

Tekoälyn voi myös yhdistää yrityksen sisäiseen tiedonhakuun. Kun esimerkiksi myyjät voivat nopeasti kysyä tekoälyltä lisätietoa tuotteista, palveluista tai kilpailijoista kesken myyntiprosessin, he pystyvät palvelemaan ostajia personoidummin.

Vaaran paikka: Jos yrityksen käyttämä data ei ole kunnossa, tekoäly ei pelasta, vaan voi jopa pahentaa tilannetta.

Automatisoi tekoälyn avulla rutiinitehtäviä

Kuinka paljon viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijoidenne aikaa kuluu rutiininomaisiin, toistuviin tehtäviin? Tekoäly on mestari näiden tehtävien nopeuttamisessa ja automatisoinnissa.

Esimerkiksi tiedon tiivistämisessä tekoäly toimii jo mainiosti ja kohtuullisen vähäisin virhein. Tekoäly voi tiivistää pitkät raportit, tutkimukset ja puuduttavat webinaarit tai tehdä kokouksista hyvät muistiinpanot hetkessä. Tekoäly on myös tehokas duunari luomaan valmiista datasta määrämuotoisia raportteja, jotka toistuvat viikoittain tai kuukausittain.

Kansainvälisillä markkinoilla toimivissa yrityksissä käännösten ja lokalisoinnin alustava työ hoituu tekoälyn avulla nopeasti, jolloin asiantuntijoiden aikaa vapautuu rutiineista strategiseen ajatteluun, asiakaskohtaamisiin ja monimutkaiseen ongelmanratkaisuun, joissa ihminen loistaa ja tekoäly on kädetön.

Vaaran paikka: Jos toistuvia työprosesseja ei ole mallinnettu hyvin ja pilkottu tarpeeksi pieniin tekoälylle soveltuviin osiin, tekoälyn käyttö liian laajojen työtehtävien automatisointiin saattaa johtaa virheiden määrän kasvuun.

Data jalostaminen analyysiksi ja oivalluksiksi

Elämme viestinnässä ja markkinoinnissa datan aikakautta, mutta valtava tietomäärä voi myös halvaannuttaa. Tekoäly voi toimia tulkkina, joka muuttaa raakadatan ymmärrettäviksi oivalluksiksi.

Esimerkiksi tekoäly voidaan opettaa seulomaan uutisia, trendiraportteja ja verkkokeskusteluja, ja tunnistamaan muutoksia markkinassa tai kilpailijoiden liikkeissä. 

Markkinointikampanjoiden tulosten analysoinnissa tekoälyn hyödyntäminen auttaa puolestaan ymmärtämään aikaisempaa nopeammin, mikä toimii ja mikä ei.

Vaaran paikka: Kannattaa muistaa, että tekoäly on tässäkin asiassa väsymättömän tehokas, mutta samalla vähän virhealtis juniori. Jos asiantuntijat eivät käytä aivojaan, kokemustaan ja kontekstin tajuaan, vaan luottavat liikaa tekoälyn analyyseihin, pieleen menee.

Mitkä ovat tekoälyn riskit? Miten käy luottamuksen?

Generatiivinen tekoäly antaa tilaisuuden paitsi tehostaa nykyisiä viestinnän ja markkinoinnin toimintatapoja, myös löytää täysin uusia tapoja viestiä, markkinoida ja rakentaa asiakassuhteita b2b-liiketoiminnassa. Mutta nämä mahdollisuudet eivät ole vailla uhkia ja riskejä. Panoksena on b2b-liiketoiminnan tärkein pääoma: luottamus.

Mitkä ovat tekoälyn riskit b2b-yritysten viestinnässä ja markkinoinnissa?

Lue lisää tekoälystä viestinnässä ja markkinoinnissa

Vinkit generatiivisen tekoälyn vastuulliseen käyttöön b2b-markkinoinnissa ja -viestinnässä

Tekoäly on ennen kaikkea viestintää ja johtamista – Tekoälyn hyödyntäminen on työprosessien muutoksen johtamista