
Milloin tekoälykuva on huonompi kuin ei kuvaa ollenkaan?
Generatiivisella tekoälyllä saa tehtyä riittävän hyvältä näyttäviä kuvia, mutta vielä useammin kuvat näyttävät liikaa tekoälyllä tehdyiltä. Pohdimme visualistimme Iinan kanssa, mikä tekoälykuvissa oikein mättää.
💬 Leena: Hei mä yritin tehdä Kubon esitykseen kuvia tekoälyllä. Onpa vaikeaa! Promptaaminen on selvästi taitolaji.
💬 Iina: No jep! Ja kun kuvassa pitäisi huomioida ei pelkästään kuvan sisältö, vaan myös koko Kubon brändi.
💬 Leena: Sekin vielä! Mutta saisiko näistä silti muokattua toimivaa kuvaa?
Leenan tekoälyllä tekemiä kuvia, joita ei lopulta valittu Kubon esitykseen.
💬 Iina: Niin, eipä se kuva pelkkä koriste ole, vaan vahva osa viestiä. Samalla tavalla kuin sanat rakentaa brändiä, kuvat vahvistaa tai pahimmillaan heikentää viestiä ja sen uskottavuutta. Etpä säkään käyttäisi geneeristä täytesisältöä tai tekoälygeneroitua tekstiä ilman tarkistamista. Sama pätee kuviin. Tekoälykuvia kuten muitakaan kuvia ei voi käyttää miettimättä niiden viestinnällistä merkitystä.
💬 Leena: Totta!
💬 Iina: Ihmismieli prosessoi kuvan nopeammin kuin tekstin ja havaitsee sen ekana. Sen takia vääränlainen kuva voi luoda harhaanjohtavan mielikuvan jo ennen kuin tekstiä on edes luettu.
💬 Leena: Miten sä sitten tulkitset näitä kuvia?
💬 Iina: Ei näissä kuvissa ole varsinaisesti mitään väärin, mutta nää ei vain ihan toimi visuaalisesti. Ei näytä Kubolta, ei heijasta meidän persoonaa (=brändipersoonaa). Nää on just stereotyyppisiä teköälykuvia eli liian siloteltuja ja persoonattomia. Brändi pitää aina ottaa huomioon, kun tekee kuvaa.
💬 Leena: No niinpä! Mä innostuin tosta työkalusta, ja ajattelin etten vaivaa sua tekemään kuvaa.
💬 Iina: Tekoäly on hyvä apuri monessa. Mutta sen käyttö esimerkiksi yrityksen kuvailmeen suunnittelussa on strateginen valinta, ja koko homma pitää suunnitella ja toteuttaa tosi huolella.
💬 Leena: Eli siis tekoälykuvia ei kannata käyttää vain siksi, että ne olisivat muka halpoja tuottaa.
💬 Iina: Just, jos kuva ei tuo lisäarvoa kokonaisuuteen, tekstiin tai esitykseen, niin miksi sitä edes käyttäisi? Ehkä silloin kuvan voi jopa jättää pois. Hyvin tehty tekoälykuva, niin kuin mikä tahansa kuva, tukee brändiä ja viestiä, eikä vain täytä tyhjää tilaa. Kuvien käytössä pitää olla johdonmukainen. Jos tekoälyllä tehty kuva ei ole linjassa brändin ilmeen kanssa, se voi näyttää irralliselta ja sotkea kokonaisuutta.
💬 Leena: Ootko siis sitä mieltä, että kuva kannattaa jättää kokonaan pois, jos se on huono?
💬 Iina: Mieluummin huono pois ja hyvä tilalle!

Leena
Filpus
Kokenut journalisti, copywriter ja viestinnäntekijä.
Pahimmillaan silotellut ja persoonattomat tekoälykuvat heikentävät brändiä.
Tilaa uutiskirjeemme
Aina toisinaan suutarin lapsetkin saavat kengät. Silloin kannattaa olla kuulolla.