Coca-Cola Journey – Miten Coca-Colan median ensimmäinen vuosi on sujunut?
Coca-Cola uudisti oman yrityssivustonsa mediaksi reilu vuosi sitten marraskuussa 2012. Digitaaliseksi aikakauslehdeksi kutsuttu Coca-Cola Journey on yksi väline, kun Coca-Cola tavoittelee liikevaihdon tuplaamista sisältömarkkinoinnin keinoin.
Contently kertoi äskettäin mitä Coca-Cola on saavuttanut ja oppinut reilun vuoden aikana: One year later, Is Coca-Cola Journey a Success?. Tässä muutamia otteita ja omia näkemyksiäni kokiksen matkassa mediana, sekä mistä Coca-Cola Journey sai alkunsa.
1.1 miljoonaa lukijaa kuukaudessa on vähän
Kokiksen digitaalista lehteä lukee keskimäärin 1.1 miljoonaa kävijää kuukaudessa. Kansainväliseksi mediabrändiksi se on vielä vähän. Vertailuksi: Virvoitusjuomajätin pahan kilpailijan Red Bullin kuukausittainen aikakauslehti The Red Bulletin ilmestyy neljällä eri kielellä ja sen maailmanlaajuinen levikki on 3,1 miljoonaa kappaletta.
Data ohjaa mutta ohjaako oikeaan suuntaan
Kaikki mitä Coca-Cola Journey julkaisee, perustaa dataan. Miljoona nyt kokiksen mediaa lukeva päättää käyttäytymisellään mihin suuntaan kokis sisältöjään kehittää. Kestävästä kehityksestä kertovat sisällöt eivät kiinnosta ja niiden määrää vähennetään. Ruoka ja musiikki kiinnostavat ja niiden määrää lisätään.
Sinänsä fiksua. Mutta tämä lähestymistapa ei suosi sellaisten uusien kävijöiden houkuttelua, joita sivuston nykyinen sisältö ei kiinnosta.
Data on paljastanut, että sivuston kävijöitä Coca-Cola kiinnostaa brändinä odotettua enemmän. Coca-Colan mainoksista ja historiasta kertovat tarinat ovat yllättäneet suosiollaan.
Tämä viittaa siihen, että Coca-Cola tavoittaa nyt hyvin ne, jotka ovat brändistä paljon kiinnostuneet. Mutta miten kokis tavoittaisi mediallaan ne, jotka eivät vielä firman virvoitusjuomia juo? Miljoonan taalan kysymys, kun kaiken tavoitteena on liikevaihdon tuplaaminen.
Yli 1200 tarinaa julkaistu vuodessa
Coca-Cola Journeyn toimituksessa työskentelee seitsemän henkilöä. He ja joukko freelancereita tuottavat sivustolle 2-3 uutta tarinaa päivittäin. Ensimmäisen vuoden aikana sivustolla julkaistiin yli 1200 tarinaa.
Coca-Cola Journeyn luvataan uudistuvan lähitulevaisuudessa. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan. Yksi suunta on selvä: kansainvälinen laajentuminen maakohtaisiksi digitaalisiksi julkaisuiksi.
Paikalliset versiot yli 30 maahan
Journey´sta on tulossa paikallinen versio yli 30 maahan vuoden 2014 aikana. Tähän mennessä maakohtaisia sivustoja on livenä Australiassa, Saksassa, Japanissa, Ukrainassa, Marocossa, Venäjällä ja Uudessa-Seelannissa. Suomen versiosta en ole löytänyt mainintaa.
Koko matka sai alkunsa “Content 2020” -missiosta
Coca-Colan nykyinen markkinointio pohjautuu sisältömarkkinointiin, Coca-Colan ”Content 2020″ -missioon. Nykyhetken tiivistää hyvin Coca-Colan Jonathan Mildenhall (Vice President of Global Advertising Strategy and Creative Excellence):
“All advertisers need a lot more content so that they can keep the engagement with consumers fresh and relevant, because of the 24/7 connectivity. If you’re going to be successful around the world, you have to have fat and fertile ideas at the core.”
9 oppia Coca-Colan sisältömissiosta
Tässä omat poimintani ja oppini ”Content 2020″ -videoista, miksi ”Content 2020″ on niin merkityksellinen ja tärkeä:
- Coca-Cola siirtyy luovasta erinomaisuudesta sisältöjen erinomaisuuteen.
- Kertomiensa tarinoiden avulla Coca-Cola herättää keskustelua ja ansaitsee suhteettoman suuren osuuden populaarikulttuurista.
- Coca-Colan täytyy reagoida yhä uudestaan herättämäänsä keskusteluun 365 päivää vuodessa.
- Coca-Cola siirtyy yksisuuntaisesta tarinankerronnasta dynaamiseen tarinankerrontaan (kannattaa katsoa videolta miten Coca-Cola tämän tekee).
- Datan merkitys on suuri ideoiden ja näkemyksen luomisen perustana.
- Jokaisen tarinan pitää luoda arvoa ja merkityksiä kuluttajien elämässä.
- Coca-Colan täytyy luoda sisältöjä jotka auttavat rakentamaan maailmasta paremman paikan elää.
- Kaikkea sisältöä mitataan ja tutkitaan Coca-Colan bisnestavoitteista, joista yksi on liikevaihdon tuplaaminen
- ” 70-20-10″ malli sisällön luomiseen. Mallissa 70% on vähäriskistä sisältöä, jonka avulla peruselanto ansaitaan ja jonka tekemiseen kulutetaan 50% ajallisista resursseista. 20% on innovatiivista tutkivaa ”mikä toimii” sisältöä, jonka luomiseen käytettään 25% resursseista. 10% on riskipitoisten täysin uudenlaisten ideoiden luomista ja tähän panostetaan 25% resursseista. (Tämä malli kannattaa katsoa videolta (0sa 2) muutamaan otteeseen ja tämän jutun kuvakaappaus on videolta ”70-20-10″ -mallin kohdalta).
Coca-Cola ”Content 2020″ -videot
Tässä Coca-Colan “Content 2020” -videot. Ne ovat pitkiä mutta katsomisen arvoisia edelleen.
Matti
Lintulahti
Lisää aiheesta Sisältömarkkinointi
Tilaa uutiskirjeemme
Aina toisinaan suutarin lapsetkin saavat kengät. Silloin kannattaa olla kuulolla.