Tuotevideo ei ole enää minuuttien mittainen viipyilevä tarina, vaan tiivistäkin tiiviimpi ja tajunnaräjäyttävä päräys. Tässä lyhyt mantra, jota voit toistella aina kun suunnittelet, toteutat tai viimeistelet videotuotantoa:
Ketään. Ei. Kiinnosta.
Tämä ei siis tietenkään tarkoita, etteikö ketään kiinnostaisi hyvät tarinat, timanttiset tuotteet tai innovatiiviset palvelut vaan sitä, että ketään ei kiinnosta katsoa hitaasti aukeavaa monipolvista jaagaa, jossa päästään puolen minuutin kohdalla asiaan.
Hitsauslaitteita valmistava ikoninen Kemppi energisoitui, kun Kubo uudisti Kempin videobrändin. Kubo tekee Kempille uusien tuotteiden lanseerausvideoita ja asiakasreferenssien yhteydessä julkaistavia videoita. Viimeisin Kempin kanssa toteutettu keissi oli X3P-hitsauskoneen lanseerausvideo.
“Tämä filmi on brutaalin tehokas, kuten itse tuotekin. Tuotevideon ei tarvitse esitellä tyhjentävästi uutuustuotteen ominaisuuksia, vaan herättää tunnetasolla fiilis tuotteen asiakkaalle synnyttämistä hyödyistä. Ja tässä Kubo on onnistunut loistavasti”, sanoo Kempin Global Marketing Manager Antti Kaminen.
Olemme nykyään allergisia tyhjille hetkille ja videossa hitaus herättää erityisen negatiivisia tunteita. Video on väline, joka perusolemukseltaan mahdollistaa tehokkaan ja tiiviin tarinankerronnan. Siksi tuntuu avokämmenen läpsäykseltä, jos sitä käytetään kuin powerpointtia.
Katsoja ei keskity viipyilevän ilmakuvan tai itsestäänselvän tekstinoston edessä tarinaan, vaan loukkaantuu, että hänen aikaansa tuhlataan. Tai todennäköisesti ei loukkaannu, koska hän on jo siirtynyt kiinnostavampien sisältöjen pariin.
“Jos haluat saada ihmisen pysähtymään tarinan äärelle tai innostumaan tuotteestasi, vältä viipyileviä kuvia. Tiivistä. Ja kun olet tiivistänyt ihan hitosti, tiivistä vielä puolet. Jos yrität sanoa kaiken, et todennäköisesti sano juuri mitään”, sanoo Kubon videovastaava Lauri Rotko.
Vaikka filmit lyhenevät, tarvittava kuvamäärä ei välttämättä pienene. Myös – ja erityisesti – nopea leikkaus vaatii paljon kuvamateriaalia.
“Uskottavasta ja aidosta sisällöstä ei voi tinkiä. Kubolaisten vahvuus on, että aitoihin paikkoihin ja tilanteisiin mennään joskus melkein puoliväkisin. Niistä saadaan puristettua sitä parasta ja autenttista kuvamateriaalia, jonka myös vaativa kohdeyleisö hyväksyy”, Kempin Kaminen sanoo.
Yritysvideoiden pituudet ovat lyhentyneet. Kun vielä kymmenen vuotta sitten yritysvideo kesti neljä minuuttia, viisi vuotta sitten kaksi, nykyään tavoitellaan reilusti alle minuutin mittaa. Pelkkä tiivis leikkaus editissä ei kuitenkaan riitä. Ennen tuotantoa määritellään mikä on se tunne, jonka videon on tarkoitus herättää, ja millaisen tarinan ja visuaalisuuden keinoin se synnytetään.
“Liikkuva kuva on tänään olennainen osa tuotteen ja yrityksen brändäystä. Sen avulla luodaan mielikuvia ja laadukkaan videobrändin kautta yrityksen tarina tulee todeksi”, Rotko sanoo.
Kiinnostuitko? Kysy lisää meidän Laurilta!